Valokuvaushommia / potretit vol 2

_DSC0263

_DSC0207

_DSC0296

_DSC0349

Kuvat (c) Anniina Kärkkäinen

Seuraavana testausvuorossa oli jyrkkä valon ja varjon raja studio-olosuhteissa, eli todellisuudessa kotona olohuoneessa kahden fresnel-heittimen kanssa osin mustaa seinää, osin tyhjää tilaa vasten. Aikaa saatiin käytettyä paljon ja kuvamäärä oli suuri, mutta tulipahan opittua taas jotain lisää. Näistä kuvista muodostui oikeastaan kaksi kokonaisuutta, näiden mustavalkoisten potrettien lisäksi myös värikuvia. Julkaisen niistäkin parhaat palat ehkä vielä omana postauksenaan, mutta ihan ensiksi muutama sana näistä.

Mustavalkovalokuvat ovat lähellä mun sydäntä siksikin, että varsinaisen valokuvausharrastukseni oon aikoinaan aloittanut kuviskerhossa filmikameralla. Kuvien kehittäminen tehtiin itse pimiössä, jolloin negatiivit, kehitteet, kiinnitteet sun muut tulivat tutuiksi. Nyt edellisestä pimiötyöskentelykerrasta kuvislukion valokuvauskurssilla on jo kymmenen vuotta, mutta luulen että asiat palautuisivat mieleen pienellä kertauksella, jos pimiöön taas pääsisin. Kauas on päästy niistä ajoista teknisesti, käsityöosuus valmistusvaiheesta on poistunut, kun kehittämisen sijaan syötän muistikortin MacBook Airin oikeaan kylkeen ja kuvat piirtyvät näytölle muutamissa sekunneissa. Jokaisen otetun kuvan ei tarvitse olla täydellinen otos, vaan asetuksia voi testailla ja säätää huoletta tekniikan tehtyä siitä helppoa. Filmistä ei tarvitse enää maksaa, eikä turhien kuvien kehittämisestä.

Silti koen valokuvauksen voivan edelleen olla myös käsityötä. Jos kuvaa täysautomaattisella pokkarilla valmiissa valossa, eikä kuvia muokkaa edes Instagramin filttereillä, niin silloin se on pääasiassa vain tilanteiden suoranaista tallentamista, mutta yhtään pidemmälle vietynä, kun kuvaaja määrää ja kamera tottelee, voidaan jo puhua käsityöstä. Kuvankäsittelyn taas lasken taiteenalaksi itsessään – kuvataidetta sekin on. Rajattomien mahdollisuuksien kuvataidetta.

Lähtökohtaisesti tykkään siitä, että kuva tulee kamerasta ulos mahdollisimman valmiina. Hyvin harvoin omia otoksiani sen suuremmin esimerkiksi rajailen jälkikäteen, ehkä 1/10 päätyy cropattavaksi jostain reunasta. Kontrastia, terävyyttä, kylläisyyttä ja sävyjä säädän tarvittaessa, ne ovat laadullisia tekijöitä, mutta mitkään megalomaaniset blurraukset ja taivaalliset hehkut eivät ole koskaan olleet olennainen osa kuvailmaisuani. Niillekin on omat paikkansa ja omat taitajansa, joiden ilmaisutyyliin ne kuuluu, mutta itse tykkään näyttää kuvat ja kohteet sellaisena, kuin ne oikeastikin ovat kameran edessä olleet. Varsinkin ihmisiä kuvattaessa olen todella tarkka tästä. Häiritsevän taustatekijän poistaminen kuvasta jälkikäteen on fine, mutta kuvauskohteena olleen ihmisen ulkonäköä/vartaloa en ikinä lähtis kuvankäsittelyllä muokkaamaan. Jos malli ei kuvassa sellaisenaan kelpaa, niin sitten otetaan uusi kuva. Parhaat puolet saadaan kyllä esiin mallia ohjaamalla, kuvakulmaa, valon suuntaa ja varjoja hyödyntäen.

Nämä ovat siis jopa poikkeuksellisen muokattuja omiksi otoksikseni, kun olen muuttanut kuvat mustavalkoisiksi, joihinkin lisännyt hieman kontrastia ja/tai terävyyttä ja muutamasta poistanut ylivalotusta liian kirkkaiksi menneistä kohdista. Pientä hienosäätöä siis vaan, jos suuren maailman meininkiin vertaa. Mallina toimineessa ystävässäni Teassa sen sijaan on jotain sellaista suuren maailman kauneutta, joka tuo mulle mieleen esimerkiksi Aurdrey Hepburnin. Upea luusto, vahva ilmaisuvoima ja uskomaton luontevuus ja rauhallisuus kameran edessä. Monta vuotta oon jo sanonut samaa, kun oon nähnyt Tean muokkautuvuuden kuviin kuin kuviin ja lookiin kuin lookiin niin teatterilavalla kuin erilaisissa kuvauksissakin. Joku mallitoimisto sais napata tuon mimmin listoilleen duuniin!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s